tisdag 29 november 2016

Olyckornas tid

Olyckornas tid av Moira Fowley-Doyle är en spännande, romantisk och lite spöklik bok. Verklighet blandas med magi och drömmar (både vackra och hemska) och jag vet inte riktigt vad den kan jämföras med. Kanske ska den inte jämföras med något för boken är något alldeles eget och underbart.

Varje år i oktober drabbas Caras familj av något de kallar för olyckornas tid. Cara, hennes storasyster Alice, styvbror Sam och deras mamma råkar ut för konstiga olyckor. Allt från lite lättare skärsår till brutna ben och ännu värre. Så har det varit så länge som Cara kan minnas, hennes familj har förföljs av tragedier under hela hennes 17-åriga liv.

När boken börjar är familjen mitt i olyckornas tid och Cara har dessutom gjort en upptäckt. En tjej som heter Elise är med på alla hennes foton, alla. Hon tycker att det är otroligt märkligt, men när hon vill prata med Elise finns hon ingenstans. Elise brukar annars alltid vara i skolan och sköta om hemlighetsbordet. Där kan vem som vill skriva en hemlighet anonymt på en skrivmaskin, lägga lappen i en låda och i slutet av året ställs alla hemligheter ut. Läraren bakom idén tänker att alla har hemligheter, många har samma och genom att dela med sig är man mindre ensam.

Cara börjar i alla fall att leta efter Elise, men ingen verkar minnas henne eller veta vem hon är. Bara Caras syskon och hennes bästis, Bea tror henne och vill hjälpa. Cara, Bea, Sam och Alice är väldigt nära vänner. Det är bara Alices pojkvän Nick som kan komma emellan dem. Cara misstänker att Sam är intresserad av Bea och det känns konstigt på många sätt för henne. Sam är inte hennes riktiga bror, men de har växt upp ihop och hon bara får inte vara kär i honom. Ändå vill hon inte att han och Bea ska bli ett par. 

Men som sagt det är olyckornas tid och ingen går säker. Bea spår i sina kort att det värsta kommer att hända och det värsta är döden.




   

 

Inga kommentarer: