måndag 28 april 2014

Udda verklighet

Udda verklighetÅ, jag gillade allt med Udda verklighet av Nene Ormes. Allt från utsidan, innehållet och baksidan. Av någon anledning tänker jag på filmen The lost boys som utspelar sig i en idyllisk liten stad där det inträffar bestialiska mord. På ytan, i dagsljus, allt lungt och fint, men så fort solen sjunker blir det läskigt och farligt.

Udda är en tjej i 20-årsåldern som lider av sömnlöshet, eller av att inte vilja sova för då drömmer hon så hemska drömmar. Hennes kompis, Daniel får nog en dag och bestämmer sig för att bevisa att det bara är drömmar, inget mer. Men ojojoj vad han har fel.

Det börjar med att Udda drömmer om en kvinna som blir jagad av något ned i en avloppsbrunn på bangården. Udda kan känna hur klor och tänder river sönder henne innan hon vaknar. Udda berättar för Daniel som säger, kom vi sticker dit så ska jag visa att inget har hänt där. Udda orkar inte, men Daniel sticker dit och sedan hörs han inte av mer. Udda förstår att något har hänt, något riktigt hemskt och att hon måste rädda honom på något sätt.

Udda märker att hennes drömmar hjälper henne, hon drömmer om en kille som heter Hemming och hon fattar att han är något annat än människa (Nej, han är inte vampyr, varulv eller ängel). Genom drömmen förstår hon att han kan hjälpa och när de ses förstår Hemming att Udda är en av dem, en av de sära.

Det finns en del två också, Särskild och den kommer du också att vilja läsa när ettan är klar, tro mig.



ISBN 9789173552981

tisdag 22 april 2014

Divergent - Nu på film



Nu är den här, Divergent - the movie. Men OBS! Glöm inte boken, den var jättejättebra.

Så här skrev jag om den 14/1 2013

Årets första stora läsupplevelse! Ja jag vet, det har bara gått 14 dagar på det nya året, men den var SKITBRA! Jag tror den kommer att bli film, vänta bara.

Ja, trenden med dystopier fortsätter och i sann Hungerspelsanda kommer Divergent av Veronica Roth, den första av tre böcker. Den var en bladvändare som jag bara inte kunde lägga ifrån mig, förrän ögonen vägrade fungera mer och ville sova.

Beatrice bor i framtidens Chicago, där är alla i samhället indelade i en av fem falanger. Du tillhör antingen, De ärliga, de osjälviska, de tappra, de fridfulla eller de lärda. Beatrice och hennes familj tillhör de osälviska och det trivs inte Beatrice med. När man är 16 år, som Beatrice, då måste man välja vilken falang man ska tillhöra. Väljer du bort den du redan tillhör får du aldrig mer träffa din familj och du riskerar attt bli falanglös och leva på samhälletsbotten. Innan valet kommer en utvärderingsperson och kollar vad du passar för. När de får Beatrices resultat blir de förvånade, hon tillhör nämligen flera, hon är divergent. Tjejen som gör testet är sjysst och låter resultatet försvinna, för att vara divergent är inte tillåtet. De flesta med sådana resultat försvinner och dyker aldrig upp igen.

När det är dags för Beatrice att välja så chansar hon, hon väljer de tappra, typ det tuffaste val hon kunde göra. Redan från början vet hon att hennes chanser för att klara sig är små, hon är liten och spinkig och här måste hon slåss, lära sig försvara sig, lära sig skjuta och kämpa mot både inte och yttre demoner. De får en instruktör som heter Four, läskig som sjutton men Beatrice eller Tris som hon nu kallar sig, känner sig dragen till honom.

Dessutom börjar det bli riktigt oroligt i samhället, de lärda håller på att förklara krig mot de osjälviska som styr i samhället och de vill att de tappra ska göra fotjobbet. Tris är orolig för vad som händer för hon älskar sin familj men ledordet för de tappra är falang för blod.

Ibland blir jag lite trött på Katniss-tjejer (Hungerspelen) starka, skittuffa, och orädda med full kontroll som klarar allt. Då och då hade det varit skönt med en lite mer mänsklig, vanlig hjältinna. Men samtidigt är det alldeles, alldeles underbart och Tris, Katniss och tjejer som de är grymt spännande att läsa om.

måndag 14 april 2014

14


14
Vissa böcker borde ha en varningstext, typ Har du tänkt göra något annat än läsa de närmaste timmarna - öppna inte boken. Detta var en sådan, en sida och så är du fast.
 
Alexandra-Therese Keining jobbar egentligen med film (gjort Kyss mig) och det märks i boken som handlar om fem 14-åringar under en enda helg. Boken heter 14 och den fick mig att minnas mycket av det som var riktigt sugigt med den åldern. Det låter kanske inte så upplyftande, men det var det ändå.
 
Allt börjar med att en kille går omkring i en skog, det är svinkallt, månen lyser och han bär något i sina armar. Han hör ett ljud och inser att han inte är ensam i skogen, någon viskar     -Hjälp mig. Sedan hoppar boken tillbaka två dagar och vi som läser får träffa bokens huvudpersoner. Fredrik är en av de mobbade killarna i skolan. Han sitter framför sin dator och kollar sin fb, inga av de nio i klassen som han frågat har addat honom som vän. Hans vänlista är 5 personer och han skäms. Carl-Henrik är inte heller populärast i klassen direkt men tuffare. Han är adopterad från Thailand och brukar skypa med sin biologiska mamma. Han har fått en lillasyster som är föräldrarnas biologiska barn och avundsjukan svider i honom. Billie och hennes mamma har det tufft, pappan är borta och allt Billie vill är att han ska komma tillbaka. Mamman gråter på kvällarna och Billie kan inte trösta henne. Mathilda känner sig som ett missfoster eftersom hon är den enda i klassen som inte har fått bröst. Killarna kallar henne plankan och hon hatar det. Hennes pappa är i hennes ögon en looser, han blir inte bjuden till kollegornas fester och är en ensam kille. Saga är småkär i sin storasysters kille (som man direkt fattar är ett äckel), han ger henne blickar och i hemlighet en fin snäcka som han plockat till henne. Ibland kommer han in till henne på kvällen och säger godnatt, det är deras hemlighet.
 
Alla fem har hemligheter som gnager i dem och som behöver komma ut i ljuset innan det går riktigt illa.
 
 
 
ISBN 9789187027567

fredag 11 april 2014

Konsten att ha sjukt låga förväntningar

Konsten att ha sjukt låga förväntningar
Jodå, ibland dyker det upp böcker som man skrattar högt åt, de är inte många men de finns. Konsten att ha sjukt låga förväntningar av Åsa Asptjärn är en av dem.

Emanuel Kent Sjögren, 15 år, är handledare i boken, eller han säger ungefär -titta på hur jag gör och gör tvärt om. Han går alltså i 9:an och tycker själv att han har potential. Till vaddå kan man undra, -jo till att bli populär. Problemet, som Emanuel ser det, är hans bästis Tore. Tore som jämt har gummistövlar (eftersom det är praktiskt), som ibland har sin fiskekeps till skolan och som är hopplöst töntig.

Men så blir Tore borta från skolan ett par dagar och Emanuel ser sin chans till en chans att bli populär. Dessutom har han blivit lite småkär i Bianca, en ny tjej i klassen, och hon låter honom faktiskt sitt bredvid henne och en av poppistjejerna vid maten (stort). Emanuel drar sig inte för något, han avslöjar Tores hemligheter för att få några skratt och blir en ganska jobbig kille. Han är egoistisk, ganska pinsam och säger då och då de konstigaste sakerna vid helt fel tillfälle. Ändå kan jag inte låta bli att gilla honom.

Tur att han har goa personer runt sig, världens bästa storasyster som, enligt Emanuel och Tore, har världens snyggaste tjej. Storasystern försöke ge råd till Emanuel, men han har ett sätt att inte riktigt förstå vad hon säger. Bianca som vill gå på en föreläsning om Hbtq och Queer med Emanuel. Han ser det som som en dejt, kanske, kanske inte.



ISBN 9789163877377

tisdag 8 april 2014

Färglös

Färglös
Färglös är en snabbläst bok, bara 85 sidor. Jag önskar att den hade varit mycket längre än så, kanske en hel serie för historien i boken är så bra, så smart och spännande.

Jed lever i en värld där alla inte nödvändigtvis måste dö om de blir sjuka eller påkörda av en bil. Forskarna har upptäckt ett serum som gör att man kan väcka de döda till liv, men bara om de har rätt blodgrupp och om de inte var alltför svårt skadade när de dog.

Det låter ganska bra, men de som återvänder från de döda blir utstötta och tvingas bo i en förfallen del av staden som kallas gravplatsen. De kallas för färglösa eftersom en bieffekt av serumet är att allt pigment försvinner. De får vitt hår, vit hud och till och med vita ögon därför är de lätta att känna igen.

 Jed hatar de färglösa, han tycker inte de borde få finnas. Hans pappa jobbar som advokat med att ta ifrån de färglösa alla ägodelar. Eftersom de är döda har de inga rättigheter längre. Jeb och hans kompisar håller helt med och hela boken börjar med att de misshandlar en färglös kille och ingen av dem ser något fel i det.

Jed är dessutom ihop med skolans snyggaste tjej och hans gäng är det populäras, de färglösa gör bäst i att hålla sig borta från dem. De färglösa går i skolan, men håller sig mest i skuggorna och långt borta ifrån Jeb.

Men Jed kommer att få lära sig en del om karma under bokens 85 sidor. En kanonbok!


ISBN 9789186579944