torsdag 25 februari 2010

En vampyrklassiker!


Om Bram Stoker är vampyrböckernas fader så är Anne Rice definitivt deras moder. En vampyrs bekännelse är första delen i hennes serie vampyrkrönikan som består av tio böcker. Serien handlar mest om vampyren Lestat, men i första boken är det Louis de point du Lac som har huvudrollen. Jag läste första boken för sisådär femton år sedan och tyckte den var superbra. Nu i dessa vampyrtider tänkte jag att det var dags att läsa den igen och Ååå, den är underbar!
Allt börjar med att en ung man sitter i ett rum med en vampyr eftersom vampyren vill berätta sin historia. Vampyren är Louis och han berättar allt från början till slut. Han blev vampyr 1791 och det var något han mer eller mindre valde själv, eftersom han längtade efter döden. Han och hans familj ägde ett stort gods i New Orleans och han var den som bestämde i familjen. När hans bror begick självmord kände sig Louis skyldig och även hans familj anklagade honom. Det var då han blev vårdslös med sitt eget liv och träffade på Lestat som utan några betänkligheter förvandlade honom till vampyr.
Lestat blir Louis läromästare till det nya livet, det finns mycket som Louis inte vet. Han vet inte vad som kan såra vampyrer eller hur man lever som vampyr. Louis börjar nästan genast att förakta Lestat för att han är så grym, allt han gör handlar om hämnd. Louis upplever istället att hans förvandling till vampyr gör att han uppskattar livet och alla dess mysterier mer. Dessutom är han beroende av Lestat eftersom han tror att han vet mer om vampyrernas ursprung än det han berättar. Louis vet att det måste finnas fler av dem, men var? Han vill också veta vem som skapade Lestat, vad eller vem är det som gjort dem till det de är. Har han fortfarande en själ eller vad är han?
Louis vill hela tiden lämna Lestat och detta förstår Lestat. För att knyta Louis ännu hårdare till sig skapar han ännu en vampyr, Claudia. Hon är bara ett barn när han skapar henne och Louis blir som hennes far. Men hon blir äldre, fast aldrig i sitt utseende, när hon är 65 år så ser hon fortfarande ut som 5 år. Hon blir den grymmaste (på ett dåligt sätt) vampyren av dem tre men Louis kan inte hjälpa sin kärlek till henne!
Underbart, skrämmande och en av de bästa vampyrböckerna som finns! Det gjordes även en film med samma titel med Brad Pitt och Tom Cruise i huvudrollerna, även den var riktigt bra. Fast boken är sjukt mycket bättre! LÄS NU!

ISBN 9789170017261


måndag 22 februari 2010

Never let me go


Never let me go av Kazuo Ishiguro är lite som en tagg i hjärtat. Den är så vacker och omsorgsfullt berättad att jag tror jag får läsa den en gång till. Men samtidigt är den så tragisk och sorglig att jag inte vet om jag vill gå igenom allt en gång till, hum svårt val.
Kathy är den som berättar historien om hennes, Tommys och Ruths uppväxt. De växer upp tillsammans på en idyllisk internatskola, där alla är föräldralösa och inte har någon kontakt alls med världen utanför. De har ibland lektioner om hur det går till att gå på café eller handla mat. Det lärarna lägger mest vikt vid är deras konstnärliga utveckling. Alla strävar efter att skapa något som är så vackert att det platsar i "madames galleri". Madame kommer dit några gånger per år och brukar då ta med sig ett par teckningar eller något annat som eleverna skapat. Kathy och de andra vet inte varför men alla förstår att det är viktigt.
Deras lärare, eller förmyndare som de kallas, berättar att de har kommit till världen för ett särskilt ända mål och att de inte själva kommer att bestämma sitt öde. Ingen kommer att bli skådespelare eller något som de själva vill. Kathy är 31 när hon berättar historien och vet nu vad som väntade dem. Hon ser tillbaka på allt som varit och vänder och vrider på alla ledtrådar som de fick angående sitt kommande öde.
Jättefin bok som jag kommer att tänka på länge, länge.

onsdag 17 februari 2010

Bra fansites till favoritböcker!

Det har kommit flera fina sidor där man kan läsa om sina favoritböcker. Inte bara författarnas och förlagens sidor, utan läsarnas sidor. Det gäller speciellt böcker som håller på att bli film, men inte bara. Här kommer några favoriter;


Vampire Academy





Hungerspelen












Det finns så klart många fler (speciellt Twilight) men dessa gilla jag.

ENJOY!





onsdag 10 februari 2010

Doing it!


Å, detta är ju en så bra bok, men jag tycker att både omslaget och titlen är sisådär. Fast det beskriver innehållet i boken ändå ganska bra. Den engelska titlen är Doing it, alltså göra det och det handlar så klart om sex.

Ung & kåt av Burgess handlar om tre kompisar Ben, Jonathan och Dino. Alla är ganska upptagna av tanken på att bli av med oskulden och att få ha sex. Dino är killen med Det och han kan få vilken tjej han vill. Men han vill ha den snyggaste tjejen i klassen (så klart) och när han äntligen lyckas med det så vill hon inte ligga med honom, VA! Han fattar det inte, hon och han måste ju bara göra det.

Jonathan är förälskad i Beatrice men hans kompisar fattar inte det, hon är ju tjock. Jonathan tycker att hon är det vackraste som finns och vill gärna men vågar inte för kompisarna mobbas. Dessutom är han rädd att han har fått snoppcancer och vad händer då?
Ben är den som redan har sex men som aldrig skulle kunna berätta om det. Han är nämligen ihop med sin lärare Miss Taylor, hum. Det var toppen i början, tyckte han, men nu suger det. Han vill inte längre och hon börjar bli lite väl galen. Hon ger honom kvarsittning för att de ska träffas och ger honom dåliga betyg för att ge honom extra lektioner. Han måste bryta med henne, men hur?


Riktigt bra och roligt om sex, kärlek och vänskap och ännu mer sex.

tisdag 9 februari 2010

Kärlek vid första ögonkastet.



Argassos böcker är alltid så bra. De är snabblästa men innehåller alltid en bra berättelse. Jag fortsätter att puffa för förlagets böcker för de är värda det. Naserian av Anders Trense är den senaste av Argassos böcker som jag har läst och så klart tycker jag att alla andra också ska göra det. Den var så fin och spännande.


Mikael är 17 år och bor med sin familj i Kenya. Hans föräldrar arbetar på svenska skolan där. Mikael har lärt sig språket och gillar Kenya men han har svårt för att det är så fattigt. Dessutom tycker han inte om att familjen har hemhjälp. Någon som städar, någon som lagar mat och någon som sköter trädgården. Han tycker det känns som att de utnyttjar dem.


Men en dag är deras vanliga städhjälp sjuk, istället kommer hennes systerdotter Naserian. Mikael som råkar vara hemma blir hjälplöst förälskad. Naserian faller för honom också men hon förstår att det aldrig kan fungera. Mikael tror att hindren ligger hos hennes familj som är massajer, men märker snart att hans familj är ett lika stort problem. Så en dag är Naserian borta, Mikael svär att han ska hitta henne samtidigt som de politiska oroligheterna i landet börjar likna inbördeskrig.


Spännande, dramatiskt och underbart!

ÄNTLIGEN!

Jag har väntat på en bok att längta till och här är den! Nick & Norahs oändliga låtlista av Rachel Cohn och David Levithan. Jag började läsa den i går kväll och hann nästan färdigt innan jag insåg att jag måste sova också. Så här är jag på jobbet och längtar hem till min bok! JAG VILL VETA HUR DET GÅR NU! Jag hoppades att det skulle finnas ett exemplar inne på biblioteket, men så klart var de utlånade.


Norah och Nick träffas på en klubb där Nicks band, "The fuck offs" spelar. De känner varandra inte sedan tidigare och av en slump hamnar de jämter varandra i baren. När båda ser sina gamla ex. närma sig behöver båda hjälp. Så när Nick säger: -Vill du vara min flickvän i typ 5 minuter så hänger Norah på. De kysser varandra och sen får vi hänga med på en riktigt resa genom natten. För boken utspelar sig bara en enda natt i ett frenetiskt tempo.

Underbar bok och när jag Googlade den visade det sig att den finns som film, hoppla! Och att den har en ganska nice hemsida, bara att söka på Nick & Norah så kommer den upp!




torsdag 4 februari 2010

Lajv känslor


Vissa böcker är bara såå fina att man inte vill lämna tillbaka dem till biblioteket igen och Natthimmel av Sofia Nordin är en sådan bok. Så mycket känslor, tvivel och hopp var det länge sedan jag lästa.

Berättelsen handlar om Tilda som är 14 år och allt börjar när hon känner sig som mest sårbar, ensam och hopplös. Hennes bästakompis Adina har flyttat och de har börjat att tappa kontakten med varandra. Tilda har inte någon längre. Hennes föräldrar verkar upptagna med sitt och hennes lillasyster Linnea håller sig på sitt rum när hon är hemma. Tilda brukar ibland klättra upp i äppelträdet som står i familjens trädgård och kika in på sin familj. Hon ser hur de sitter kring köksbordet och hon känner inte att hon hör ihop med dem.

Så en dag förändras läget, en ny kille som heter Jesper börjar i klassen. Av en slump börjar Tilda prata med honom och ganska snart blir de vänner. Jesper håller på med Lajv (levande rollspel, typ) och det ser alla i omgivningen på med stor tvekan. Vissa tycker det är fånigt, andra tycker det är farligt, eftersom alla vet att en tjej blev dödad i samband med ett rollspel förra sommaren. Hon var dessutom Jespers vän. Men Tilda blir intresserad av Lajv och vill prova och Jesper och hon blir bättre och bättre vänner. Men Tilda är hela tiden rädd att han ska inse vilken tråkig och vanlig tjej hon är. Hon vill vara annorlunda, spännande och snygg. Men det är kanske just det hon är?

Summeringen av boken blir att det var en jättebra lite vemodig historia om att vara sig själv och att allt inte är som det ibland ser ut att vara. Med lite mod kan man komma långt. Så var boken så fin, så fin.